Tesla nasıl ortaya çıktı?
top of page

Tesla nasıl ortaya çıktı?

Güncelleme tarihi: 27 May 2023

Elon Musk tarafından işletilen ve piyasa için elektrikli otomobiller üreten ünlü şirket tarafından üretilen Tesla otomobillerini muhtemelen duymuşsunuzdur . 2003'ten beri faaliyette olan otomobil üreticisi, iş dünyasında kendini kurmak için çeşitli zorluklarla karşılaştı, ancak 2020'de Musk'ın şirketi tarihi bir başarıya imza attı: yılı ilk kez 721 milyon ABD doları net kârla kapattı ( 3,8 milyar R$).


Tesla dünyada tanınmasına rağmen, Türkiye'de hala erişilebilir değil.


Markalı bir arabaya sahip olmak için ithalat vergilerinden kaçmak mümkün olmasa da, şirketin geçmişi, mevcut modelleri ve araba yapma biçiminde nasıl devrim yarattığı hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?


Tesla nasıl ortaya çıktı?


Tesla 2003 yılında San Francisco, California'da, bir grup mühendisin, daha iyi, daha hızlı ve daha eğlenceli olacağı fikrine dayanarak tamamen elektrikli arabalar tasarlamanın ve üretmenin mümkün olduğunu göstermek için bir araya geldiği oluşumdur.


Tesla'nın ilk CEO'su Martin Eberhard ve Marc Tarpenning, PayPal'dan yeni ayrılan Elon Musk'ın markanın yatırımcısı olduğu 2004 yılına kadar şirketi kuran ve tüm masrafları karşılayan yöneticileridir.


İlk yıllar kolay değildi ve şirket Tesla otomobillerini piyasaya sürmeyi ancak 2008'de başardı: öncü model, 0'dan 100 km'ye hızlanarak 201 km/s hıza ulaşan ilk elektrikli otomobil olan Tesla Roadster'dı. 30 farklı ülkede 2450 adetlik Roadster satışı, şirketin haritaya girmesini ve dünya çapında tanınmasını sağladı.


Ancak şirketin ilk yıllarında en büyük sıkıntısı araç üretiminde gelenek, bilgi ve deneyime sahip olmak değil, teknolojik kaynakları elinde tutmaktı. Bundan da öte, zorluk tüketicileri elektrikli araba almaya ikna etmekti. Engeller aşıldı ve 2012'de marka, teknoloji, kaplama ve konsept açısından üstün olduğu bilinen Tesla otomobilleri sayesinde sadece üretim hacminde değil, aynı zamanda itibarında da otomobil sektöründe bir dev olarak ayakta durmaya başladı.


Nikola Tesla: ilham


Ve neden Tesla adı? Bu, tarihsel olarak elektrik mühendisliği ve bilim alanlarındaki katkılarıyla tanınan 19. yüzyıl mucidi Nikola Tesla'ya bir övgüdür.

1856'da doğup 1943'te ölen Nikola Tesla, elektrik alanındaki fikirleri ve önerileri her zaman zamanının biliminin çok ilerisinde olan ve tam da bu nedenle yanlış anlaşılmış bir dahi olarak kabul edilir. İcatlarından bazıları doğaüstü tezahürlerle bile karıştırıldı ve hatta okültizme karışmakla suçlandı.

1990'larda bilim topluluğu tarafından yeniden keşfedilen Nikola Tesla, tekrardan gündeme geldi ve birkaç yıl sonra bugünün en yenilikçi şirketlerinden birine isim babası olarak en büyük onurlarından birini aldı.

Elon Musk


Elon Reeve Musk, Tesla ve diğer şirketlerin girişimcisi, yatırımcısı ve mevcut CEO'sudur. 28 Haziran 1971'de Güney Afrika'nın Pretoria kentinde doğdu ve 180 milyar ABD doları olduğu tahmin edilen bir servete sahip ve dünyanın en zengin ikinci adamı olarak kabul ediliyor .

Kurduğu veya yönettiği tüm şirketler arasında Paypal, Tesla ve SpaceX bulunmaktadır. Ancak iş dünyasındaki yörüngesi 1990'da bir şehir haritalama şirketi olan ve daha sonra Zip2 olarak yeniden adlandırılan Global Link'in kurulmasıyla başladı.

İkinci yatırımı, dünyanın ilk çevrimiçi bankalarından biri olarak yaratılan X.com'du. 2000 yılında, girişim halihazırda mevcut çevrimiçi ödeme ve finansal transfer sistemlerinden biri olan Paypal olma yolundaydı.

2001 yılında Musk, Mars topraklarında yiyecek yetiştirmek için Mars'ta deneysel bir sera kurma projesi olan Mars Vahasını tasavvur etmeye başladı. Yatırımcılar bulma konusundaki başarısız girişimlerinin ardından, Elon, kişisel servetiyle, insan uygarlığını uzayda yaymak amacıyla 2002'de SpaceX - Space Exploration Technologies'i yarattı.

Uzay araştırmaları zamanının çoğunu almadığı için Elon, Tesla'ya yatırım yapma fırsatı gördü. Şubat 2004'te iş insanı, toplam 7,5 milyon ABD Doları'nın 6,5 milyon kadarı bir katkı ile yatırımcılara önderlik etti ve idari konseyin bir parçası oldu. Ve yatırımlar durmadı. Elon Musk ayrıca SolarCity, Hyperloop, OpenAI, Neuralink ve Las Vegas ve Los Angeles gibi şehirlerde otonom elektrikli arabalar için yeraltı tünelleri inşa eden bir girişim olan The Boring Company gibi diğer işletmelerle de bağlantı kurdu.


CEO tutumları ve Tesla eylemleri el ele gidiyor

Bugün Musk, Tesla'nın ve piyasadaki diğer şirketlerinin yüzüdür ve sözleri ve tavırları şirketin kamuoyu ve tabii ki hissedarlar tarafından nasıl görüldüğünü doğrudan etkiler.

Birkaç kez, Tesla hisseleri, liderinin canlı bir programda esrar içmek veya bazı düşüncesizce saçmalıklardan bahseden bir tweet yayınlamak gibi tartışmalı açıklamaları ve tutumları nedeniyle değerlerinde - hem yükselen hem de düşen - keskin değişikliklerden muzdariptir.

Öyle olsa bile, şirketin yenilik ve ilerleme geçmişi ile Tesla hisseleri piyasada çok istenen ve değerli bir yatırım olmaya devam ediyor ve rekorlar kırıyor.

1.467 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Clondle Logo
bottom of page