Tesla Model Y Uzun Kullanım Testi
top of page

Tesla Model Y Uzun Kullanım Testi


Tesla Model Y

Şimdiye kadar Tesla, rekabet ilkesini yalnızca hikayelerden biliyordu. Eski Model S ve büyük Model X SUV, güçleri, menzilleri, amaçları ve fiyatları ile neredeyse rakipsizdi. Orta boy sedan Model 3 bile 2017'deki pazar lansmanında doğrudan, tamamen elektrikli bir rakip bulamadı. Polestar 2 ve BMW i4 daha sonra rakip oldu.

Model Y ile ilk durum tamamen farklı. 4,75 metre uzunluğuyla Tesla'nın elektrikli SUV crossover'ı, SUV kompakt sınıfının üst ucunda yer alıyor. Bazı üreticilerin şu anda rekabet ettiği segmentte: Model Y, VW ID.4 , Skoda Enyaq , Ford Mustang Mach-E ve Hyundai Ioniq 5'farklı seçenekler bulunuyor. Ardından, üst-orta sınıf BMW iX3 , Mercedes EQC ve Jaguar I-Pace var - farklı niteliklere sahipler. Ancak hepsi hemen hemen aynı kitleyi hedefleyen rengarenk bir elektrikli SUV grubu.

Elektriğe karşı geleneksel eskiler: Karşılaştırılabilir para için gerçekten karşılaştırılabilir arabalar var mı? Neredeyse hiçbir segmentte, beklenenler arasındaki fark, geniş orta sınıf elektrikli SUV'daki kadar genişledi.

Tesla Model Y Uzun Menzilli AWD: gövde ve tasarım

Tesla Model Y Uzun Yol Testi

Model Y, klasik bir SUV gibi görünmüyor. Yüksek, geniş gövdesine rağmen, yerden yükseklik neredeyse hiç yok. Yeni elektrikli SUV'lar, şekillerini daha çok büyük bir kaplayıcı gibi kullanıyor: pil ağırlığını yansıtmamak için büyük karoser kullanıyor. Pil sorunu alanı, artık segmentte yaygın olan metal levhalarda cesurca gizlenmiştir. T

Ne yazık ki, herhangi bir bağımsızlık tasarımı yok. Köşeler ve kenarlar yok hissi veriyor. Genel olarak, el sabunu şeklindeki Model Y, büyütülmüş bir Model 3 gibi hissettiriyor.

Tesla Model Y'nin İç Detayları

Her durumda, uzun boylu yolculara yardımcı olur. Genel olarak Tesla, arabanın içerisine çok fazla alan sığdırmayı başarıyor. Model 3'ün aksine, yetişkinler Model Y'nin arkasına rahatça oturabilir. Ön koltuklar son derece geniştir. ABD için bile üçüncü bir koltuk sırası mevcut, ancak Avrupa'ya ulaşacak gibi görünmüyor. Bunun yerine, 971 ila 2.158 litre bagaj alanı var. Çok fazla saklama alanı gizleyen yuvarlak, eğimli tavan çizgisi, çoğu ev aletinin şekline sahip değil.

Ne yazık ki, cömert miktarda alan içi boşluklar ilk birkaç metreden sonra sönüyor. Her ikisi de düzeltilemez ve uzun vadede son derece can sıkıcıdır. Çok kötü, çünkü Çin üretimi (ihracat için) Tesla araçlarının aslında özellikle iyi yapılmamış olduğu düşünülüyor. Sürüş sırasında bunların hiçbirini fark etmiyoruz.



İlk basında çıkan haberlerden de görebileceğiniz gibi, Alman Gigafactory'den ilk Y modellerinin teslimat kalitesi henüz iyi değildi. İlk müşteriler düzensiz boşluklardan, eğri farlardan veya çiziklerden şikayet ettiler. Business Insider'a konuşan Tesla Direktörü Ferdinand Dudenhöffer, bu sorunların beklendiğini düşünüyor ve kalite dalgalanmalarının ilk birkaç aydan sonra düzeleceğini varsayılıyor

Model 3'e benzer şekilde Tesla, Model Y'nin içini çok sade bir şekilde tasarladı. Üretici, iç mekanda çok fazla saklama alanı dağıtsa da, düğmeler ve anahtarlar neredeyse ortadan kalktı.

Tesla Model Y: bilgi-eğlence, işletim ve yardım sistemleri


Model Y, çoğu işlevi zaten büyük, merkezi bir dokunmatik ekranla kontrol eder. Bu, arabayı rakiplerinden daha farklı yapıyor.. Tesla, mantıksal menü navigasyonuna ve anlaşılır yapılara büyük önem vermektedir. Direksiyon simidindeki küçük düğmelerle de akıllıca seçilmiş birkaç noktada düzenleme yapıyor. Şüphe durumunda, iyi konuşma tanıma yardımcı olur. Tesla için tipik olduğu gibi, gösterimler hala yer var: simüle edilmiş bir şömine, dönüş sinyali olarak gaz ya da gizli mini oyunlar gereksiz, ama bir değişiklik.

Merkezi ekranı tek ekran olarak kabul etmeye alışmak gerekiyor. Head-up display araba için iyi görüntüleme veriyor, çünkü hız görüşü her zaman aşağıda ve sağdadır, yoldan biraz fazla uzaktadır. . Çok kullanışlı bir özellik: Navigasyon ekranı civardaki araçları gösterir.

Tesla, otomarik sürüş konusunda iddalı. Üretici, Tesla dilinde "FSD" (Full Self-Driving) olarak adlandırılan tamamen otonom sürüş vaat ediyor ki bu , seviye 4 ila seviye 5 olacaktır.

Tesla Model Y Uzun Menzilli AWD'nin motoru, tüketimi, şasisi ve direksiyonu

Model Y'nin en büyük gücü sürüşüdür. Güç ve kendiliğindenlik ilk andan itibaren ilham verir. Ağır Tesla'nın 100 km/sa hıza 5 saniyede çıkması etkileyici. Bununla birlikte, motorlar hakkında gerçekten özel olan, verimlilikleridir. Tesla, akslar üzerinde farklı elektrik motorları üretiyor. Arkada bir senkron motor ve önde bir asenkron motor, farklı güç aralıklarında en iyi verimlilik seviyelerine ulaşır ve bu nedenle birbirini tamamlar.

Testte Model Y, otoyolda 130 km/s hızla 100 kilometrede yaklaşık 18 kWh tüketti. Yerleşik bilgisayar işe gidip gelmek için 14 kWh hesaplar. Her ikisi de sadece araç segmentinde ölçülen mükemmel değerler değildir. Uzun mesafeli yollarda 400 kilometre ve hatta işe gidip gelirken 550 kilometre mümkündür. Test süresi boyunca neredeyse 20°C'lik sıcaklıkların hakim olduğu belirtilmelidir. Bataryanın ve iç mekanın sıcaklık kontrolü bu nedenle yalnızca biraz elektrik maliyetine sahiptir.

Batarya boşsa Model Y, 250 kW'a kadar Tesla süper şarj cihazlarıyla şarj edilebilir. Ancak, bu tür akımlar yalnızca düşük bir şarj seviyesi ve ön şartlandırılmış bir akü ile mümkündür. Testte, pili bunun için yeterince boşaltmadık. Şarj işlemi sırasında performans doğrusal olarak düşer. Şarj seviyesinin yaklaşık yarısında 100 kW işaretini geçer. Yüzde 80'de sadece 50 kW ile şarj olur. Bu segmentte iyi değerler.

Model Y, sürüş ve şarj söz konusu olduğunda üstün olduğu kadar, ayar söz konusu olduğunda başarısız olur. Kısacası: Tesla'nın yayları ve amortisörleri çok sıkı. Model 3'ten gelmeleri ve daha yüksek ağırlıkla baş edememeleri mümkündür. Araba, yalnızca 19 inçlik küçük jantlara sahip olmasına rağmen tümseklere ahşap ve engebeli bir his veriyor. Kesinlikle doğrudan bir yönlendirme ile kombinasyonun "spor" olduğunu belirtmesi gerekiyor, ancak bu çok yanlış gidiyor. Ek olarak, elektrikli direksiyon gerçekten sportif olmak için çok az geri bildirim veriyor - bu, Model Y'yi sürmeyi rahatsız ediyor. Ek olarak, takılı kış tekerleklerinden yüksek yuvarlanma sesleri geliyor. Bunların hiçbiri bir aile arabasına sığmaz.


1 görüntüleme0 yorum
Clondle Logo
bottom of page