top of page

Otomatik Vitesli Araba

Güncelleme tarihi: 7 Tem


Otomatik vites nedir, ne işe yarar
Otomatik vites nedi?

Otomatik vitesli bir aracı hiç sürmemiş olan kimse, neyin eksik olduğunu bilemez.

Debriyaj pedalına basmadan sürüşün benzersiz hissi özellikle büyük şehirlerde yoğun trafikle karşılaşanlar için inkar edilemez bir özgürlük duygusu uyandırır.

Vites değişimleri saniyenin kesirlerinde sessizce ve tümsekler olmadan gerçekleştiğinden, motor gücünün kullanımı artar. Bir diğer önemli faktör ise güvenliktir: Vites değiştirirken hata olasılığı olmadığından kazalar da önlenir ve bir yokuşa tırmanışta durduğunda bile sürücü, debriyajı kontrol etmek zorunda kalmadan, aracın geri kaymasını engeller.

Dahası, bu tür bir takasla araba satın almak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Teknolojik ilerlemeyle, fiyatlar giderek daha erişilebilir hale geliyor ve bu kategoride kompaktlar bile var.

Yani otomatik araba alma ihtimalini de düşünüyorsanız bu yazı tam size göre. İçinde, konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için soruları cevaplayacağız ve temel bilgiler sağlayacağız.


Otomatik vites nasıl çalışır?

Otomatik vitese bakıldığında ilk soru ortaya çıkıyor: tüm bu harfler ve sayılar ne anlama geliyor?

Aslında, sistemin işleyişi düşündüğünüzden çok daha basittir ve bu türdeki tüm kombinasyonlar aynı evrensel konumlara sahiptir: İngilizce kelimelerin baş harfleri olan P, R, N ve D harfleri ve 1,2 sayıları, 3.

Her birinin anlamını kontrol edin:

P: "Park etme" Aracımızı park etmeye karar verdiğimizde, kullanmamız gereken konumdur. Etkinleştirildiğinde tekerleklerin kilitlenmesine neden olarak arabanın hareketini engeller.

D: “Sürüş” Aracın hareket etmesini ve viteslerin otomatik olarak değiştirilmesini sağlamak için sürüşe başlamadan önce seçilmelidir. Gaz pedalına basılmadan bile ayak frenden çekilir çekilmez araç hareket etmeye başladığından, dikkat edilmesi gerekir.

R: "Geri" Geri vitese geçmek için kullanılır.

N: "Nötr, boş" Boş konum, manuel şanzımanlı araçlarda boş olarak bilinir.


Otomatik vites konumları ne işe yarar?
Otomatik vites konumları

Bazı otomatik şanzımanlarda L ve S harfleri bile bulunur:

L: "Low" Yalnızca dik yokuşlarda kullanım için gösterilir, aracın daha kolay yokuş tırmanabilmesi için şanzımanın birinci viteste kalmasını sağlar.

S: "Spor" Daha yüksek hızda vites değiştirerek sürüşü daha sportif hale getirir.

KONUMLAR 1, 2 ve 3 Kullanılacak dişlileri belirtir. Örneğin, vites "3" konumundayken, sürücü hızlansa bile araç üçüncü vitesten başka vitese geçiş olmayacaktır. İşlevi, yokuş yukarı giderken aracın kuvvetli olmasını sağlamak, düşük kavrama ile yokuş destek sağlamak veya yokuş aşağı giderken motor frenini kullanmaktır.

Otomatik vites ile otomatikleştirilmiş veya yarı otomatik vites arasındaki fark nedir?

Otomatik vitesli bir araç satın almayı seçerken, çoğu kişi otomatik vitesli arabaları otomatik veya yarı otomatik vitesli araçlarla karıştırır.

Aslında, her ikisinin de tek bir ortak noktası vardır: hız arttıkça veya azaldıkça vitesler sistemi tarafından ayarlandığından, yalnızca hızlanmanız veya fren yapmanız gerekir.

Aradaki fark, aracın motorun yanında bulunan şanzımandaki vitesleri ve dişlileri değiştirme şeklidir.

Otomatik araba , bir tork dönüştürücüsü ve bir hidrolik sistem vasıtasıyla iletim için motor gücünü gönderir. Ayağın gaz pedalı üzerindeki basıncına bağlı olarak, sistem vites değiştirir veya vites düşürür.


Otomatik araba çeşitleri nelerdir?
Otomatik araba çeşitleri nelerdir?

Otomatikleştirilmiş veya yarı otomatik vitesli araç , yalnızca biri debriyaj pedalı ve diğeri geleneksel vites kolu olarak işlev gören iki aktüatörlü bir elektrikli-hidrolik sistem aracılığıyla manuel kavramalar gibi çalışır. Hızdaki değişiklikleri yakalarlar ve debriyaj ve viteslerin ayarlanabilmesi için bilgi gönderirler.

Otomatik şanzıman, vitese geçerken hıza ek olarak çeşitli bilgileri de dikkate alan şanzıman sistemi sayesinde daha fazla yakıt ekonomisi sağlar.

Birinin çift vitesleri ve diğerinin tek vitesleri sürdüğü çift kavramalı otomatik sistemler de vardır. Debriyajlar hızlanma ve fren pedallarının hareketlerini algıladıkça, bir sonraki vitese önceden takılmış halde bırakıyorlar ve geçişi çok yumuşak bir şekilde yapıyorlar.

Şüpheye düştüğünüzde hangisini seçmelisiniz?

Yakıttan tasarruf etmek istiyorsanız, otomatikleştirilmiş şanzıman en iyi seçenektir. Şimdi, vites değiştirmeyi hissetmediğiniz bir noktaya değinirseniz, otomatik olanlar doğru seçimdir.

Otomatik şanzımanın kullanım ömrü ne kadardır?

Operasyonel veya kalite problemi olmadan, parça değiştirmeye gerek kalmadan otomatik bir araba ile 150 bin kilometreye kadar seyahat etmek mümkün . Bazı durumlarda hizmet ömrü 300 bin km'ye ulaşabilir. ‍

Otomatik arabalar nasıl kullanılır?


Otomatik araba nasıl kullanılır?
Otomatik araba nasıl kullanılır?

Otomatik bir araba kullanmak, aslında bebek işidir tanımına tam oturur. Aslında, ayaklar pedallarda ve eller vites kolunun üzerinde olmadan ilk hareketlerden hemen sonra çok basit ve sezgisel bir şey haline gelir.

Aşağıda, otomatik şanzımanlı bir aracın nasıl sürüleceğine dair bazı ilk ipuçları hazırladık, ancak sistemler arasında farklılıklar olduğunu unutmayın, bu nedenle mutlaka araç kılavuzunu dikkatlice okuyun.


Aracın ilk çalıştırılması

Bazı modellerde, aracı boşa, N (Boş) konumuna getirmek ve aracı çalıştırmak gerekir. Diğerlerinde, başlamadan önce frene basmanız yeterlidir. Ayağınız fren üzerindeyken, vites koluna istediğiniz konumu yerleştirin: ileri, D (Sürüş) veya, geri, R (Geri). Vites kutusu istenen konuma geldiğinde, aracın düzgün bir şekilde gitmeye başlaması için freni yavaşça bırakın. Hızlanma anında başlayacaktır.

Freni bıraktıktan sonra, vites kutusu D (Sürüş) konumundayken uygun gördüğünüz gibi hızlanmaya devam edin. Vitesler otomatik olarak değiştirilecektir. Diğer seçeneklerde (S,L, 3, 2 veya 1) vites kutusu çok kısa viteslerde olacaktır, bu da aracın performansını sınırlandırır, motoru zorlar ve yakıt tüketimini arttırır.


Araç hareket halindeyken asla R (Geri) veya P (Park Etme) konumuna almayın

Elbette, araç yüksek hızda iken hiç kimse aracı geri vitese almayı düşünmez, ancak otomatik araçlar söz konusu olduğunda, bu hatayı yapmamak gerekir. Artık çoğu araba hareket halindeyken bu konumlara almanızı engeller.


Kesinlikle, boş konumda kalmayın

N (Nötr) işlevi manuel bir arabanın boşta olması gibi olsa da, bu durumda araçla yokuş aşağı inmek çok daha fazla fren gerektirecek ve tutması gerekecek yalnızca aracın ağırlığı, olağandışı aşınmaya neden olur. Bu durumda, manuel şanzımanlı araçlarda olduğu gibi, doğru olan vites küçültmek, vitesi D (Sürüş) konumunda tutmak ve gerekirse ikincisi gibi daha güvenli bir vites kullanmaktır.


Otomatik şanzıman yağını değiştirme ihtiyacını kontrol edin

Bazı otomatik araç modelleri şanzıman yağının değiştirilmesini gerektirmese de, bazı modeller periyodik değişim gerektirdiğinden her zaman kullanıcı el kitabına başvurun. Ve bu tür bir bakım gerektirmeyen otomobiller için bile, sızıntılar meydana gelebileceğinden sıvı seviyesine dikkat etmeye değer.


Hızlanmaya ihtiyacınız olduğunda

Daha fazla motor gücüne ihtiyacınız olduğunda, gaz pedalını bir süre basılı tutun. Kontrol paneli, daha fazla güce ihtiyacınız olduğunu yorumlayacak ve bir veya iki vites azaltacaktır. Bu işlev "kickdown" olarak bilinir.


Yokuşlarda park ederken daima el frenini kullanın

P (Park etme) konumu aracı kilitleyerek tekerleklerin dönmesini engellese de el frenini veya el frenini değiştirmez. Kullanılmaması, şanzımanın aşınmasına ve kazalara neden olacak şekilde hasar görmesine neden olabilir.

Otomatik bir araç yokuş yukarı veya yokuş aşağı park edildiğinde, park freni P (Park) konumundan önce uygulanmalıdır. Ancak, ayrılırken, ancak daha sonra el frenini serbest bırakmak için önce kolu D (Sürüş) konumuna getirerek hareket tersine çevrilmelidir. Bu, aracın ağırlığı nedeniyle otomatik şanzıman kolunun P Konumuna (Park Etme) kilitlenmesini önler.


Sol ayakla frene basmak mı?

İşte görüşleri bölen tartışmalı bir konu. Bazıları lehte , bazıları tamamen buna karşı . Sol bacak debriyajı devreye almak için kullanıldığından, freni kontrol etmek için aynı çevikliğe sahip değildir.

Bu eylemi riske atmak çok fazla eğitim gerektirir, bu nedenle sürüş şeklinizi değiştirmeyin ve çarpmalardan veya olası kazalardan kaçının.


Otomatik vites sürüş konforu
Otomatik vites sürüş konforu

Otomatik şanzımanın avantajları ve dezavantajları

Avantajları

Dayanıklılık

Otomatik sistemde, aşınan parçalar düz şanzımana göre çok daha az aşınır. Bu, daha uzun süre dayanmasını sağlar ve daha az bakım gerektirir.


Konfor

Otomatik şanzımanlı bir otomobil kullanmak çok daha rahattır çünkü her zaman marka değiştirmeye gerek yoktur.


Güvenlik

Sürekli manuel olarak vites değiştirmeye gerek olmadığından, sürücü trafiğe daha fazla dikkat etmeye başlar ve bu da kazaları önlemeye yardımcı olur.


Sürüş kolaylığı

Genel olarak, otomatik bir araba kullanmak düşündüğünüzden daha basittir. Çocuk oyuncağı.

Dezavantajları

Yakıt tüketimi

Otomatik arabalar kullanmak daha fazla yakıt, tork konvertörü, daha fazla enerji kaybına neden olur.


Araç fiyatı

Otomatik sistemin üretimi daha pahalı olduğu için bu, aracın nihai maliyetine yansır. Ancak, daha uygun fiyatlı modeller her zaman bulunabilir.


Bakım maliyeti

İthal edildiklerinden, otomatik vites kutuları daha yüksek bakım değerine sahiptir. Buna rağmen, sorunları göstermeleri çok daha uzun sürer ve otomatik araçta yapılan her bakım, üç düz araba bakımına denk gelir.



Kullanılmış otomatik arabalar nasıl alınır veya satılır?

Artık makalemizi okuduğunuza göre, otomatik şanzımanlı bir araba satın almak çok daha kolay, değil mi?

Kullanılmış otomatik veya otomatik bir otomobille bir anlaşmaya varırken doğru adım atmak için, otomobil satın almanın, satmanın ve takas etmenin yenilikçi bir yolu olan tüm Clondle teknolojisine güvenebilirsiniz .

İdeal aracı seçmek için araç portföyümüze erişmeniz yeterlidir.

Daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, Android uygulamamızı indirin, web sitemizi ziyaret edin ve blogumuzdaki diğer makalelere göz atın .


Clondle evinden ayrılmadan aracını yenile.
Clondle evinden ayrılmadan aracını yenile.



632 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Clondle Logo
bottom of page