Oto Lastiklerinde Bilmeniz Gereken Her Şey
top of page

Oto Lastiklerinde Bilmeniz Gereken Her Şey

Otomobil lastik ebatları nedir? Yanlardaki sayıları nasıl okursunuz? Arabanızdaki o siyah ve yuvarlak şeyler hakkında bilmeniz gereken her şey burada.


Arabanız için doğru lastikleri nasıl seçersiniz?

Aracınız için en ucuz lastikleri satın almak cazip gelebilir , ancak dikkate alınması gereken başka şeyler de var. Lastiklerinizin, aracınızın direksiyonu çevirmesi, fren yapması, hızlanması ve yolda nasıl hissettiği üzerinde çok önemli bir etkisi vardır. Basitçe söylemek gerekirse, oldukça önemlidirler.

Araç sahipleri, aralarından seçim yapabilecekleri şaşırtıcı sayıda lastik türü ve boyutuna sahiptir. Bir veya daha fazla lastiği değiştirmek söz konusu olduğunda, hangisini alacağınıza nasıl karar verirsiniz? Cevap, arabanıza, onu nasıl kullandığınıza ve yaşadığınız yerdeki yol koşullarının nasıl olduğuna bağlıdır.


Doğru ebatta lastik almak - lastiklerdeki rakamlar ne anlama geliyor?

İlk sorun, doğru boyutta lastik almaktır. Bunları otomobil üreticisinin tavsiyelerine uydurmak ve aynı aks üzerindeki lastikleri eşleştirmek çok önemlidir.

Her araba lastiğinin yan tarafında yazılı standart bir kodu vardır. Bunun gibi bir şeye benziyor:

165/50/R 1596H

Bu örnekte, çeşitli sayılar ve harfler şu anlama gelir:

  • 165 - milimetre cinsinden lastik genişliği

  • 50 - lastiğin 'en boy oranı' veya profili. Daha kısa yan duvarlar daha sportif görünür ve virajlarda tutuşu artırır ancak genellikle daha pahalıdır ve daha az konforlu bir sürüş sağlar.

  • R - radyal anlamına gelir. Çoğu araba lastiği artık radyal bir yapıya sahip - onlarca yıl önce çapraz katlı olma olasılıkları daha yüksekti. Radyal lastikler daha güçlüdür ve tüm lastiklerinizi aynı yapıya uygun hale getirmek önemlidir.

  • 15 - jantın çapını inç olarak tanımlar

  • 96 - bir yük derecesidir. Bu, lastiğin destekleyebileceği kilo cinsinden ağırlığı ifade eder. Normal arabalar için bunun önemli bir faktör olması muhtemel değildir.

  • H - maksimum hız derecesidir. Lastik bayiniz, derecelendirmelerin ne olduğunu açıklayabilir - ancak neredeyse tüm lastik limitleri, ulusal hız limitinin oldukça üzerindedir. Normal sürüş için endişelenecek bir şey olmamalı.

Ne tür bir lastik en iyisidir?

Tam boyut ve hız derecelendirmelerinin yanı sıra, sürüş tarzınız için en uygun mevsimsel sırt deseni seçeneği de vardır.

Yaz lastikleri

  • Islak veya kuru yollarda 7 derecenin üzerinde en iyi performansı gösterecek şekilde tasarlanmış basit bir sırta sahip olun.

  • Yaz lastiklerinin daha yumuşak kauçuğu, daha sıcak koşullarda daha iyi yakıt ekonomisi ve yol tutuş sağlar.

Kış lastikleri

  • Kar tanesi sembolü ile işaretlenmiştir.

  • Daha soğuk koşullarda, özellikle karda daha iyi performans gösterirler .

  • Türkiye ikliminde, yalnızca sezonluk kullanım için özel lastikler olarak kabul edilirler.

Dört mevsim lastikleri

  • Genellikle genel otomobil kullanımı için en iyi seçenek olarak kabul edilir.

  • Yaz lastiği gibi soğukta çok sert gitmeyen ara tip kauçuktan yapılmıştır.

  • Oluklu sırt deseni ayrıca çok ıslak yollarda kaymayı ve suda kızaklamayı önlemek için tasarlanmıştır . Büyük marka lastikler mi yoksa ekonomik lastikler mi?

Ünlü lastik markaları, genellikle daha kaliteli ve daha pahalı olan birinci sınıf lastikler üretir. Bildiğiniz bir marka varsa, bu genellikle bir lastiğin daha uzun süre dayanacağı, daha iyi yol tutuşu sağlayacağı ve maksimum yakıt tasarrufu sağlayacağı anlamına gelir.

Orta sınıf lastikler, daha az bilinen marka adlarına sahip olabilir ancak fiyatları da daha az göz korkutucu olabilir. Satın alınabilirlik ve orta sınıf kalitenin karışımı, ortalama bir aile işe gidiş geliş arabası için mükemmel olabilir .

Bütçe lastikleri, sunulan en ucuz lastikler olacak ve mükemmel bir şekilde çalışabilirler. Yine de birinci sınıf bir lastiğin yarısı kadar dayanabilirler ve bir spor veya lüks otomobilin sunabileceği daha ince kullanım noktalarını sağlamazlar.


Lastik nereden alınır?

Lastikler konusunda emin değilseniz, çevrimiçi sipariş vererek tasarruf etmeye çalışmayın. Bir lastik uzmanına gidin ve tavsiyelerini alın.

Normalde size birinci sınıf, orta sınıf ve bütçeye uygun lastik seçenekleri sunarlar ve araca halihazırda takılı olanlarla boyut ve stili eşleştirebilirler.

Sizi biraz daha fazla harcamaya ikna edebilirler, ancak itibarları müşterinin arabasına yanlış lastik takmamaya bağlıdır.


Lastiklere bakım

Bir lastikte doğru hava basıncını korumak, ömrünü uzatmanın en iyi yoludur. Lastikleri kontrol ettiğinizde düzensiz aşınma veya kusur olup olmadığına hızlıca bakın. Rot ayarının veya takibinin ayarlanması gerekebilir - bu, lastik ömrüne de yardımcı olacaktır.

Bazı araç sahipleri lastik merkezlerine giderek lastiklerini düzenli olarak farklı tekerleklere taktırırlar. Aşınmanın bir lastik setinde bile korunmasına yardımcı olur. Muhtemelen sadece premium marka lastiklerle buna değer.


23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Clondle Logo
bottom of page