İnternet üzerinden ikinci el araba satın alırken güvenli alışveriş rehberi
top of page

İnternet üzerinden ikinci el araba satın alırken güvenli alışveriş rehberi

Güncelleme tarihi: 7 Tem 2023


Hiç, internet üzerinden kullanılmış bir araba satın almayı denediniz ve kendinizi bir dolandırıcıya çarptığını buldunuz mu? Ne yazık ki, bu tür dolandırıcılıklar giderek daha yaygın hale geldi.

Satışın ayrıntıları fark edilmeden ya da tuzaklar çok iyi formüle edildiğinden, çevrimiçi sınıflandırmalarda bir araç satın almak günümüzde yüksek riskler içerebilir.

Ve internet üzerinden kullanılmış araba satın alımında çok sayıda dolandırıcılık varsa, amaçları sadece bir tanedir: paranız.

Bu nedenle, internet üzerinden kullanılmış araba satın alırken ana dolandırıcılıkların ve tuzakların ne olduğunu anlamak daha sonra pişman olmamak için çok önemlidir.

İnternet üzerinden ikinci el araba satın alırken en çok yapılan dolandırıcılıklar

  • Kapora dolandırıcılığı

  • Sahte fotoğraf dolandırıcılığı

  • Kiralık araba dolandırıcılığı

  • Hacizli araba dolandırıcılığı

  • Test sürüşü dolandırıcılığı

  • Çevrimiçi araba satın alırken dolandırıcılıktan nasıl korunulur?

  • Peşin para yok

  • Tramer Sorgusuna Bakmak

  • Fotoğrafa odaklanın

  • Test sürüşüne dikkat

  • Güvenilir sitelerde ticaret yapın

  • Dolandırılmamak için Clondle'a nasıl güvenebiliriz?

Çevrimiçi araba satın alırken ortaya çıkan ana dolandırıcılıklar

Kullanılmış ve kullanılmış araba pazarı önemli ölçüde büyüdü son yıllarda: Son zamanlarda, Aralık 2020 yılında, kullanılan araçların satışı öncesi pandemi dönemini geride bırakarak, 23.6% artış kaydetmiştir.

Bu senaryo, internet üzerinden ikinci el araba alımına uygulanan dolandırıcılık sayısının ülkemizin çeşitli bölgelerinde artmasına neden oldu.

1 - Kapora dolandırıcılığı

Gerçek olamayacak kadar iyi görünen o ilanı biliyor musunuz? Evet doğru olmayabilir. Mükemmel görünen bir araca inanmadan önce şüphe duymak şu anda en akıllı ve en güvenli alternatif olabilir.

İlan dolandırıcılığı, internet üzerinden araba satın alırken en önemli olanlardan biridir. Şöyle çalışır: İlanın arkasındaki suçlu, aracı göstermeden önce nakit olarak bir "kapora" ister, çünkü diğer insanların da aracı istediğini ve teklifin cazip olduğu için talebin büyük olduğunu inandırmaya çalışır.

Gerçek şu ki, muhtemelen arabayla ilgilenen başka kimse yoktur ve sözde satıcı bunu yalnızca parasının en azından bir kısmını almak için yapar, çünkü keşfedilirse hiçbir şey alamayacağını bilir.

Bu nedenle, aracı ilan verenin adına olmayan banka hesaplarına depozito yatırmak için avans isteyen ilanlara karşı her zaman dikkatli olun.



2 - Sahte fotoğraf dolandırıcılığı

İnternet üzerinden araba satın alımlarının ardındaki bir diğer ünlü aldatmaca da sahte fotoğraf.

Güzel fotoğraflarla inanılmaz reklamlar bulmak çok yaygındır, ancak anlaşma tamamlandığında ve araç teslim edildiğinde - eğer teslim edilirse - araba gösterilene hiç benzemiyordu.

Genel olarak dolandırıcılar otomobillerin resimlerini bayilerden çeker, internetten görüntüler kullanır veya aracı mükemmel durumda tutmak ve dikkatinizi çekmek için düzenleme programları kullanır.

Dikkatsiz alıcılar bu tür tuzaklar için kolay bir av olabilir.






3 - Kiralık Araç Dolandırıcılığı

Kullanılmış otomobil satın alırken halihazırda internette uygulanan bir diğer dolandırıcılık ise kiralık arabadır.

Olanlar biraz inanılmaz: sözde satıcı bir araba kiralama şirketine gidiyor, belirli bir süre araba kiralıyor, aracı internette ilan ediyor. Tabi çok iyi fiyata!

Sizde aracın çok uygun olduğunu düşünüp hemen arıyorsunuz. Satıcıyla buluşmanızda size acele ettirip hata yapmanızı sağlıyor. Hata kaza para gönderdiğinizde, satıcı ortadan yok oluyor.

Acele etmeyin, çok sakin davaranın. Unutmayın ki piyasada her zaman satılık araba var.


4 - Hacizli Araba Dolandırıcılığı

Kiralık arabanınkine çok benzer bir durum. Bu aynı zamanda suçlular tarafından sıklıkla kullanılan yaygın bir aldatmacadır.

Bu tuzağın vaadi, satıcının iflas nedeniyle açık arttırmaya çıkma sürecinde olan, borçlarını ödeyememesi nedeniyle bloke edilen ve aşırı para cezası verilen arabaları polis kontrolünde satmayı garanti etmesidir.

Üzücü haber şu ki, gösterişli teklifin cazibesine kapılan pek çok kişi hala bu tuzağa düşüyor, arabayı almadan önce ödeme yapıyor ve sonunda onu görmeden buluyor, çünkü sahte satıcı parayla, temas imkanı olmadan ortadan kayboluyor.



5 - Test sürüşü dolandırıcılığı

Son olarak, test sürüşü dolandırıcılığımız var. Suçlu, alıcı gibi davranıyor ve bir reklamla çok ilgileniyor. Muhtemelen her şeyin doğru olduğundan emin olmak için arabayı görmekte ısrar edecek ve bir test sürüşü talep edecek.

Tehlike tam olarak burada başlar: Hareket halinde test etmek için araba ile ayrılırken, alıcı kaçar ve asla geri dönmez.

Bu çok ani bir darbedir, zarar görmemeniz için çok fazla gözlem ve dikkat gerektirir.




Çevrimiçi araba satın alırken dolandırıcılıktan nasıl korunulur

Bu kadar çok dolandırıcılık karşısında - bazıları o kadar iyi planlanmış ki, onları gerekli ilerlemeyle tespit etmek zorlaşıyor - bazı önleyici eylemler bu olayları önleyebilir.


Peşin para yok

İnternet üzerinden ikinci el araba satın alırken dolandırıcılığa düşmekten kaçınmanın ilk adımı, hiçbir şekilde araç satışını garanti altına almak için peşin ödeme yapmaktır.

Araba için sözde artan rekabet, birçok insanın bu dolandırıcılığa kanması için sadece bir hile. Elbette, bazı durumlarda, satıcı doğrulandığında ve menşei bilindiğinde ve aynı zamanda arabanınki de oldukça tartışmalı bir araç için satınalma yaparken kısmi transferler düşünülebilir.

Yalnızca ihtiyatlı olmanız ve bunu yalnızca tüm bilgilerin doğru olduğundan tamamen eminseniz, tercihen taraflar arasındaki bir sözleşmenin ve satın aldığınız satıcı veya şirketin bir tür referansının korunmasıyla yapmanız önemlidir.



Tramer Sorgusuna Bakmak

Konu internet üzerinden kullanılmış araç satın alınırken “adam dolandırıcıya benzemiyordu” ifadesi hiç bu kadar anlamlı olmamıştır.

Günümüzde bir arabanın gerçekten var olup olmadığını ve hangi durumlarda olduğunu bilmek çok kolay. Tramer sorgusu, bir arabanın bekleyen tüm sorunlarına danışmak mümkündür.

"Ama bu sorguyu nasıl yaparım?" Bunu yapmanın birkaç yolu vardır: araç plakası, şasi numarası aracılığıyla Turkcell, Türk Telekom, Vodafone "5664"e mesaj atarak sorgulayabilirler.

Plakayı dahi vermiyorsa , hemen şüphelenin!

Fotoğrafa odaklanın

Dolandırıcıların reklamları bile harika fotoğraflar içerebilir. Ama parıldayan her şey altın değildir!

Tuzağa düşmek istemiyorsanız - ve biz de sizin olmadığınıza inanıyoruz - fotoğrafların gerçek görünüp görünmediğini kontrol etmekte asla başarısız olmayın. Fotoğrafın çekildiği yere, yakındaki nesnelere, manzaraya ve diğerlerine dikkat edin.

Örneğin, düzenlenmiş bir fotoğraf basit bir yakınlaştırmayla tespit edilebilir. Çoğu zaman, düzenleme iyi yapılmazsa, lekeler, ani renk farkı, görünen yer değiştirmiş pikseller ve görüntüde bir işlem olduğunu gösteren bir dizi ayrıntı gibi bazı ipuçları bırakır.

Gerçek fotoğraflar bile, düzenleme yapılmadan başka bir web sitesinden, özellikle kiralama şirketlerinden, mağazalardan ve bayilerden alınmış olabilir. Gözlerinizi açın!

Bir sahteciliği fotoğrafla tespit edebilmek her zaman doğru değildir, ancak incelemek, tuzağa düşmemek için önemli bir adımdır. Ayrıca, herhangi bir ödeme yapmadan önce, otomobili mutlaka görün ve sadece yayınlanan fotoğraflara inanmayın.




Test sürüşüne dikkat

İlan verilen arabayla görüşme sırasında çıkacak sorunlardır.

Test sürüşü dolandırıcılığının belirlenmesi zor olabilir, ancak önlenmesi çok kolaydır. Her an şüpheli veya tuhaf bir şey gösteren işaretleri dikkatlice izleyin.

Ayrıca, asla bir yabancının aracınızla yalnız çıkmasına izin vermeyin. Onu tanımıyorsun ve neler olabileceğini bilmiyorsunuzdur. Test sürüşünü takip etmek ve hatta ilgili kişiyle sürekli konuşmak her zaman iyidir.

Herhangi bir nedenle, dolandırılma ihtimalinin gerçek olduğunu anlarsanız, ziyareti iptal edin. En azından araba sizin kalacaktır..



Güvenilir sitelerde ticaret yapın

Son fakat en az değil: Beklenmedik tuzaklara düşmekten ve kandırılmaktan kaçınmak için güvenilir sitelerde kullanılmış otomobiller üzerinde pazarlık yapmak çok önemlidir.

Günümüzde teknoloji, kullanılmış araç alım satımı için sayısız platformun internette görünmesini sağlıyor. Ancak, tümünün satıcılarını doğrulatacağına güvenemezsiniz.

Bu nedenle, bazı adımlar gerçekten güvenilir bir web sitesinde işlem yapıp yapmadığınızı bilmenize yardımcı olur: erişim URL'sini kontrol edin; web sitesi adresinde tuhaf karakterler olup olmadığını kontrol edin; insanların platform hakkında söyledikleri için şikayet sitelerinde arama yapın; sitenin nasıl çalıştığını ve satıcılarını kontrol etme alışkanlığı olup olmadığını anlayın; ve esas olarak, adresin güvenlik sertifikasını kontrol edin..

Her şey sorunsuz gibi görünse de, hiç duymadığınız ve hakkında tavsiye almadığınız sitelerde işlem yapmaktan kaçının. Platformun kendisi hizmetleri konusunda şeffaf değilse, peki ya reklamverenler?

Şu anda, İnternet üzerinden araba alıp satma konusunda uzmanlaşmış, güvenilir hizmetler sunan ve sizi pusuya düşürmeyen web siteleri bulabilirsiniz. Clondle onlardan biridir.

Clondle ile arabanızı çevrimiçi olarak nasıl satın alabilir ve dolandırıcılıklardan nasıl kaçabilirsiniz?

Clondle basit bir amaç ile doğmuştur: internet üzerinden güvenli araç alım satımı yapmak için.

Odak noktamız, her ayrıntıyla ilgilenen bir danışman hizmetinde en iyi pazarlık deneyimini sağlamaktır . Bir yanılgıya düşmemek için atmanız gereken tüm adımları hatırlıyor musunuz? Onları sizin için alıyoruz.

Clondle ile ister alan ister satış yapanlar için olsun, tüm finansal işlemler sürecin sonunda, tüm evraklar imzalandığında ve otomobil satıldığında gerçekleştirilir. Yani: peşin ödeme yok.

Reklamdaki fotoğrafın gerçek olup olmadığını anlayamıyor musunuz?

Birisi Clondle ile bir araba satmayı seçtiğinde, aracını yerinde kontrol eder ve gerçek fotoğraflarını alırız. Size özel danışmanınız sayesinde tüm süreci profesyonelce yönetmenizi sağlarız.

Ayrıca satın alanlar için mükemmel olan hiçbir arabanın "sahte" olmadığını da garanti ederiz.

Son olarak, araç veri tabanımızdaki tüm araçların uzmanlığa tabi olduğunu ve tamamının doğrulandığını hatırlamakta fayda var. Clondle'ın sunduğu güvenlik ve rahatlıkla, ikinci el arabaları herhangi bir risk olmadan ve tamamen rahat bir şekilde internet üzerinden satabilir ve satın alabilirsiniz.



901 görüntüleme0 yorum
Clondle Logo
bottom of page