İkinci El Araba Fiyatları Nasıl Düşer; İlan Sitelerine Doğrulama ve Sınırlama Getirilmeli!
top of page

İkinci El Araba Fiyatları Nasıl Düşer; İlan Sitelerine Doğrulama ve Sınırlama Getirilmeli!

Güncelleme tarihi: 27 May 2023


Pandemi ile birlikte, sıfır araçlardaki tedarik sorunu nedeniyle fiyatları tavan yapan ikinci el arabalar , son üç yılda otomotiv sektörünün dengesini sarstı. İkinci el arabalar ÖTV, KDV, Matrah, Kur enflasyon değişkenleri ile birlikte tamamen ulaşılamaz hale geldi.


2022 Mayıs ve Haziran aylarında araba fiyatları ve satışları hızlı bir şekilde yukarı yönde hareket etti. Fakat son 2 aydır satışlar önceki aylara göre % 45 geriledi. Fiyatlar ise neredeyse düşüş görülmedi. Bunun farklı açılardan açıklamak mümkün; yüksek enflasyon, sıfır araç rakamlarındaki yükselme, kurun yükselmesiyle birlikte matrah rakamlarının düşük kalması yüksek ötv oranına sebeb oldu.


Peki gerçekten tek suçlu ÖTV, Matrah, Kur, Enflasyon mu?


İlan siteleri son bir yılda, araba sektörünün hızla yükselmesiyle birlikte ilan sayılarında da hızlı bir yükseliş gösterdi. Son bir yılın ilan sayılarına bakıldığında , ilan sayıları %40 oranında arttı.

Aynı ilan sitelerinin birim ücretleri, geçtiğimiz yıllarda 100₺ seviyelerindeyken aynı yılın bu ayında 600₺ seviyelerine çıktı.





Enflasyon göz önüne alındığında bu fahiş artışı nasıl sağladılar?

Geçtiğimiz yıllarda araba fiyatına göre ilan ücreti belirlemezlerken, 2022 yılı itibariyle araba satış rakamı üzerinden ücretlendirmeye gittiler. Aslında piyasalar yükselirken hiçbir önlem almazlarken piyasanın da bu kadar yükselmesine en çok bu sektör sevindi.


Peki İlan Sitelerinde İkinci El Araba Fiyatlar Nasıl Arttırıldı?


Türkiye pazarına ilk defa giren bir arabayı ele alalım (gerçek örnektir) .

Bu araba fatura değerinin 2.000.000₺ dir. Hiç ilanda araba yok, ilk defa giriş yapılacak.

Şöyle düşünelim, herhangi bir kişinin bir cep telefonu ve 3 tane fotoğrafı var. Hemen bir kullanıcı oluşturup, 3.000.000₺ lik bir ilan açabilirsiniz.

Diyelim ki ikinci bir telefon hattınız daha var, farklı 3 fotoğrafınız daha var. Bingo hemen aynı aracı 3.200.000₺ ye ikinci bir ilanınız oldu. Hem de arabanızı karşılaştırabilecek tıpa tıpa ikinci örnek oluştu.

Bu ilanları gören diğer kişilerde 3.200.000₺ üstüne arabalarını ilana eklediler.

Bunlada kalmadı ilk ilanı açan kullanıcı benim arabam ucuza gidecek deyip, alttaki rakamını 3.300.000₺ ye çıkardı. Tabii bunu gören diğer ilan sahipleri durdu mu?

Peki almak isteyenler? Bayilerde araba yok, 5 ay sonraya sıra var? Bu yeni arabayı almak isteyip, beklemek istemeyen alıcı sizce ne yapar?


Fakat 3 can alıcı sorunun cevabı yok;

  1. Bu kişiler gerçekten var mı?

  2. Bu kişilerin gerçekten bir arabaları var mı?

  3. Bu kişiler gerçekten satıcı mı? Arabalarına istedikleri fiyat teklif edildiğinde gerçekten satacaklar mı?



Bu soruların hiç bir zaman ilan sitelerinde karşılığı yok, üstelik bu fiyat artışları cirolarına da dolaylı yoldan katkı sağladı.




Clondle Kerem Eser
Türkiyenin Tek Doğrulanmış Araba Alım Satım Platformu

Sadece 6+6 kuralı rakamları aşağı yönde değiştirir mi?


Sadece stok araba miktarını bir parça azaltacak, rakamların stabil kalmasına bir etkisi olmayacaktır.


Asıl Soru Ne Yapılması Gerekir?


Öncelikle gerçek satıcıların doğrulanması gerekir. Gerçekten böyle bir satıcı var mı? Gerçekten böyle bir araba var mı? Bu sorulara yanıt vermeden açılan her ilan piyasayı yukarı yönde hareket ettirmek isteyen fırsatçılara yol açacaktır. Sadece fırsatçılara değil, dolandırıcılar içinde uygun bir pazaryeri olmaya devam edecektir.


Peki Fiyatlara Nasıl Etkisi Olacak mı?


Kişileri doğrulamakta tek başına bir çözüm değildir. Asıl olan girilen fiyatların tutarlı hale getirilmesidir. Bunun içinde yapılacak şey, Türkiye Sigortalar Birliğinin yayınladığı kasko değer listesi baz alınıp, bu rakamın tavan fiyat olarak uygulanmasıdır. Bu sayede rakamların gereksiz yükselmesinin önüne geçilmiş olacaktır. Yukarıda örnekte verdiğimiz aracın ilan değeri 2.000.000₺ yi geçemeyecektir.



Sizde Bu Fikre Katılıyor musunuz?

  • Evet

  • Hayır


Clondle size araba alırkende satarkende tam bir güvenlik sunar. Clondle profesyonelleri çağın getirdiği yapay zeka teknolojilerini kullanarak "araba ne kadar eder?" sorusunun raporunu size hazırlar. Bu sayede gerçekte ne rakama satabileceğinizi veya alabileceğinizi öğrenir, güvenle aracınızı satabilirsiniz.


Şimdi bize ulaşın, aracınızı doğru fiyata doğru kişilere nasıl satılacağı konusunda Clondle Asistan servisimizle görüşün.


İlgili Haberler;






540 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Clondle Logo
bottom of page