Hibrit Arabalar Neden Daha Fazla Yakıt Tüketir?
top of page

Hibrit Arabalar Neden Daha Fazla Yakıt Tüketir?


Hibrit arabalar neden  daha fazla yakıt tüketir?
Hibrit arabalar neden daha fazla yakıt tüketir?

Bir elektrik motorunu içten yanmalı bir motorla birleştiren hibrit otomobiller, verimlilikleri ve fosil yakıt kullanımının azaltılmasında büyük bir fayda sağlaması nedeniyle pazarda giderek daha fazla büyüyor.

Bununla birlikte, birçok kişi hibrit arabaların bazen benzinle çalışan muadillerine göre yolda daha fazla yakıt tüketebildiğini şaşırıyor. Bu bazılarına anlamsız gelebilir ama gerçekten de bu modellerin bu şekilde davranmasının birkaç nedeni var.

Aslında, hibrit arabaların temel amacı daha iyi yakıt ekonomisi sağlamaktır. Ancak, hibrit arabaların yakıt tüketimi üzerinde etkili olan birkaç faktör bulunmaktadır. Bunlar şunlardır:

  1. Araç Boyutu: Hibrit arabalar genellikle normal içten yanmalı motorlu araçlara göre daha ağır olabilir. Bu ağırlık, ekstra batarya ve elektrik motoru bileşenlerinden kaynaklanır. Daha ağır araçlar, daha fazla enerjiye ihtiyaç duyabilir ve bu da yakıt tüketimini artırabilir.

  2. Sürüş Tarzı: Hibrit araçların yakıt tüketimi, sürüş tarzına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, agresif bir şekilde hızlanmak, sürekli yüksek hızlarda seyretmek veya ani frenleme yapmak yakıt tüketimini artırabilir. Hibrit araçların en iyi yakıt ekonomisi için akıllı bir sürüş tarzı benimsemek önemlidir.

  3. Pil Şarjı: Hibrit arabalar, bataryalarını şarj etmek için frenleme veya geri kazanım sırasında kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürebilir. Ancak, bu enerjinin tamamı her zaman geri kazanılamaz. Eğer sık sık yüksek hızlarda seyahat ediyorsanız veya sık sık ani frenlemeler yapıyorsanız, bataryaların şarjı azalabilir ve içten yanmalı motor daha fazla kullanılabilir. Bu durumda yakıt tüketimi artabilir.

  4. Hava Koşulları: Hibrit araçların yakıt tüketimi hava koşullarından da etkilenebilir. Özellikle soğuk hava, bataryaların performansını olumsuz etkileyebilir ve yakıt tüketimini artırabilir. Bu durumda, içten yanmalı motor daha fazla kullanılabilir.

Hibrit arabalar genellikle içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla daha iyi yakıt ekonomisi sunarlar. Ancak, kullanıcıların sürüş tarzı, hava koşulları ve aracın özellikleri gibi faktörler, yakıt tüketimini etkileyebilir. Hibrit bir araç satın alırken, modelin spesifik yakıt ekonomisi performansını ve üreticinin belirttiği değerleri incelemeniz önemlidir.


Hibrid
Hibrid

1. Hibrit araba çalışması


İlk olarak, hibrit bir arabanın nasıl çalıştığını anlamak önemlidir . Hibrit bir arabadaki elektrik motoru, benzinle çalışan bir jeneratör tarafından şarj edilen pillerle çalışır.

Otomobilin hızlanma sırasında veya yüksek hızlarda olduğu gibi ekstra enerjiye ihtiyacı olduğunda, gerekli gücü sağlamak için bir benzinli motor devreye giriyor. Araba dururken veya yavaş hareket ederken, yükün çoğunu elektrik motoru alıyor.

Seyahat ederken, araç yüksek hızı korumak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar, bu nedenle benzinli motordan daha fazlasını talep eder. Bu şekilde, hibrit model daha fazla yakıt harcayabilir.


2.Daha küçük motor hacmi

Hibrit arabaların yolda geleneksel arabalardan daha fazla yakıt tüketmesinin bir başka nedeni de genellikle daha küçük motorlara sahip olmalarıdır. Yani, benzer boyuttaki bir benzinli araba ile karşılaştırıldığında, hibrit araba daha küçük motora sahiptir.

Elektrik motoru, düşük hızlarda veya hızlanma sırasında bu farkı telafi etmeye yardımcı olurken, daha yüksek hızlarda benzinli aktarma organı, arabayı hareket halinde tutmak için daha çok çalışmak zorundadır. Bu, hibrit arabanın benzer boyuttaki geleneksel bir arabadan daha fazla yakıt tüketmesine neden olur.

3.Düşük hızlar için üretildi

Hibrit otomobiller yolda daha fazla yakıt kullanabilir, çünkü aslında daha düşük hızlarda verimliliği optimize etmek için tasarlanmıştır. Hibrit otomobiller genellikle hızların daha düşük olduğu ve elektrik motorunun gücünün sonuna kadar kullanılabileceği şehirlerde veya kısa yolculuklarda kullanılıyor.

Bununla birlikte, hibrit bir araba daha yüksek hızlarda sürüldüğünde, benzinli motor arabayı hareket ettirmek için daha fazla çalışmak zorunda olduğundan verimlilik düşebilir.

4.Sürekli değişken şanzıman

Ayrıca birçok hibrit araba, yüksek hızlarda daha az verimli olabilen sürekli değişken şanzıman (CVT) sistemini kullanır. CVT sistemleri, dişli oranını sürekli olarak değiştirmek için bir kayış veya zincir kullanarak çalışarak motorun optimum verimlilik aralığında çalışmasını sağlar.

Ancak, motorun daha yüksek bir standartta çalışması gereken daha yüksek hızlarda, CVT sisteminin verimliliği düşerek daha yüksek yakıt tüketimine neden olabilir.

5.Pil ağırlığı

Son olarak, hibrit arabalarda daha yüksek yakıt tüketimine katkıda bulunabilecek bir başka faktör de akülerin ve elektrik sisteminin ek ağırlığıdır. Hibrit bir arabadaki piller oldukça ağır olabilir ve bu da daha yüksek hızlarda yakıt tüketimini etkileyebilir

Nasıl daha az yakıt harcayabiliriz?


Hibrit otomobiller uzun yolculukların düşmanı gibi görünse de ailenizle uzun yolculuklara çıkarken bazı basit tutumlar size para kazandırabilir.

İlk olarak, lastiklerinizi her zaman kontrol edin, çünkü kalibrasyon dışı olduklarında yakıt tüketimini etkileyebilirler. Ani hızlanma veya fren yapmaktan kaçınmak da iyi bir ipucudur. Elektrik motorunun verimliliğini en üst düzeye çıkarmaya ve içten yanmalı motoru kullanma ihtiyacını azaltmaya yardımcı olacağından, mümkün olduğunda sabit bir hızı koruyun.

Hibrit otomobiller, frenleme sırasında kinetik enerjiyi geri kazanan ve aküde depolayan rejeneratif bir fren sistemine sahiptir. Daha fazla yakıt tüketen sert frenleme ihtiyacını azaltarak, mümkün olduğunca rejeneratif frenlemeyi kullanmaya çalışın.

Sıkışık rotalardan kaçınmak ve böylece trafikte boşa harcanan yakıt tüketimini azaltmak için seyahatlerinizi önceden planlayın.


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Clondle Logo
bottom of page