Hibrit araba nedir?
top of page

Hibrit araba nedir?

Güncelleme tarihi: 7 Tem 2023

Hibrit otomobil, benzinli veya dizel motor ile elektrik motorunu bir araya getiren otomobildir.

Bir hibritin ana avantajları, karşılaştırılabilir geleneksel benzinli veya dizel motorlu bir araca göre daha az yakıt tüketmesi ve daha az CO2 salmasıdır.


Hibrit otomobiller genellikle geleneksel motorlu otomobillere göre daha düşük CO2 emisyonuna sahip olduklarından, sahipleri ayrıca daha düşük birinci yıl yol vergisi ve şirket otomobil vergisi şeklinde ek faydalar elde edebilir ve ayrıca muhtemelen tıkanıklık ücretlerinden kaçınabilir.


1. Paralel hibrit arabalar

Toyota Prius
Toyota Prius

Bunlar en yaygın hibrit türüdür ve Toyota Prius en yaygın olarak bilinen örnektir. Otomobilin tekerlekleri üç farklı şekilde çalıştırılabilir: ya doğrudan motorla, yalnızca elektrik motoruyla ya da birlikte çalışan her iki güç kaynağıyla.

Kalkış sırasında ve 15mph'ye kadar hızlarda, Prius güç için sadece elektrik motorunu kullanır, bu da onu dur-kalk şehir sürüşü için çok ekonomik hale getirir. Benzinli motor hız arttıkça devreye girer ve en çok ani hızlanma sırasında kullanılır.

Ne zaman yavaşlarsanız veya frenleri kullanırsanız, rejeneratif fren sistemi elektrik üretir ve daha sonra kullanmak üzere aküde depolar. Batarya, elektrik motorunun araca 1,25 mil kadar güç sağlayabilecek kadar büyük.

Toyota da bu sistemi Yaris ve Auris hatchback'lerinde ve Prius+ MPV hibritlerinde kullanıyor ve lüks markası Lexus'un otomobilleri de aynı temelde çalışıyor.


2. Menzil genişletici hibrit arabalar

BMW i3 Range Extender
BMW i3 Range Extender

Bunlar yalnızca geleneksel motorlarını, pilleri yeniden şarj eden bir jeneratör için elektrik üretmek için kullanırlar. Motor asla arabayı sürmez, sadece elektrik motoru için enerji üretir.

BMW i3 Range Extender ile en popüler örneklerinden biridir. Honda Jazz Hybrid da gerektiğinde kendi nispeten küçük konvansiyonel motorlara yardımcı olmak için bir elektrik motorunu kullanır.

Melezler ayrıca sahip oldukları pil gücü miktarına bağlı olarak güçlü veya hafif olarak sınıflandırılır. Daha fazla pil kapasitesiyle, güçlü hibritler, yalnızca elektrik gücüyle hafif olanlardan daha fazla yol alabilir.


3. Plug-in melezler

Volvo V60
Volvo V60

Adından da anlaşılacağı gibi, bu hibrit türü, pillerini şarj etmek için bir elektrik prizine takılabilir ve hareket halindeyken şarj edilebilir.

Etkili bir şekilde, geleneksel hibritler ve tam elektrikli araçlar arasındadırlar. Geleneksel bir motora sahip olmalarına rağmen, aynı zamanda normal hibritlerden daha büyük akülere sahiptirler ve yalnızca elektrik gücüyle daha uzun mesafeler kat edebilirler. BMW 330e , Mistubishi Outlander , Toyota Prius ve Volvo V60 dahil olmak üzere artan sayıda plug-in hibrit sunuluyor .


16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Clondle Logo
bottom of page