Elektrikli Arabalar Hakkında Sizi Şok Edececek "9" Gerçek!
top of page

Elektrikli Arabalar Hakkında Sizi Şok Edececek "9" Gerçek!

Biz miyiz, yoksa elektrikli arabalar her an her yerde mi?! Türkiye , dünyaya kıyasla biraz geride kalsa da elektrikli araba satışları hızla artıyor. Ulaşım için daha sürdürülebilir çözümlerle ilgilendiğiniz için veya sadece görkemli Tesla'dan büyülendiğinizden , özellikle yakıtın giderek daha kıt hale geldiği bir dünyada elektrikli otomobiller hakkında hoşunuza gidecek çok şey var.

Ayrıca Türkiye'de üretilen TOGG, elektrikli araba bilinirliğini daha fazla arttırdı.


Türkiye'nin İlk elektrikli arabası TOGG

Aslında, Ukrayna Rusya savaşı sırasında çıkan yakıt krizi elektrikli araba satışlarını arttırdı. Eylül 2021'de kaydedilen satış sayısı 2019'un tamamına yakın rakama ulaştı.


Benzin İstasyonlarından Daha Fazla elektrikli Araba Şarj Noktası Var

Evet, doğru okudun. Akıllara durgunluk verici görünse de, tüm dünyada benzin istasyonlarından çok daha fazla elektrikli şarj istasyonu var. 2021'de dünya genelinde 2.500.000'den fazla elektrikli şarj noktası, yalnızca 1.000.000 benzin istasyonu vardı. Geçen yıl Türkiyede'deki elektrikli şarj istasyonlarının sayısı %43 arttı! Önümüzdeki yıllarda bu rakamların daha da artmasını bekleyebiliriz.

Elektrikli Arabalar 138 Yıl Önce İcat Edildi

Bu liste giderek daha şaşırtıcı hale geliyor gibi görünüyor. Elektrikli otomobiller genellikle otomobil kullanımının geleceği olarak resmedilir, ancak aslında düşündüğünüz kadar yeni değiller. Bir elektrikli aracın ilk üretimi, 138 yıl önce İngiliz mucit Thomas Parker'ın Birleşik Krallık'a çeşitli elektrikli yenilikleri tanıtmasıyla gerçekleşti.


Elektrikli Arabalar Benzinli ve Dizelden %50 Daha Az Maliyetli

Bir elektrikli araç satın almanın ilk maliyetinin daha yüksek olduğunu görseniz de, arabayı sartın almadan sonraki süreçleri önemli ölçüde daha ucuzdur. Elektrikli bir aracın uzun vadeli faydaları, yüksek ön maliyetten çok daha ağır basabilir.

Örneğin, elektrikli bir araç olan bir Jaguar I-PACE satın alırsanız, ilk kullanım maliyeti yıllık 15.000 Türk Lirası olacaktır . Ancak, dizel olan bir Jaguar F-PACE ile, yıllık çalıştırmanız size 45.003 Türk Lirasına mal olur.

Şimdi, evet, muhtemelen “tamam ama satın almak çok daha pahalı , buna gerçekten değer mi?” diye düşünüyorsunuz . İlk olarak, çok daha uygun fiyatlı elektrikli araba seçenekleri var. Örneğin, Peugeot e-208 1.0 65.000 Türk Lirasından başlıyor. Yenisinden çok daha ucuz olan kullanılmış bir elektrikli araba satın almayı da düşünebilirsiniz.

Bunu göz önünde bulundurarak, özellikle şu anda elektrikli bir araç satın almanın benzinli veya dizel arabalardan önemli ölçüde daha ucuz olacağını görebilirsiniz.


Frenleme, Menzilinize Kilometre Ekler

Elektrikli otomobillerde rejeneratif frenleme vardır , yani fren yaptığınızda elektriğin bir kısmı aküye geri döner. Bu, frenlemenin arabadan daha fazla enerji almanıza ve kilometrelerce daha uzağa gitmenize yardımcı olduğu anlamına gelir. Yani elektrikli otomobiller sadece çevre dostu olmakla kalmaz, aynı zamanda frene bastığınızda sizi biraz daha ileriye götürür.



Elektrikli Otomobillerin Artık Sessiz Kalmasına İzin Verilmiyor

Artık tüm elektrikli ve hibrit arabaların sürüş sırasında yapay bir ses çıkarması yasal olarak zorunludur. Bu, bisikletçiler ve yayalar tarafından kolayca duyulabilmeleri ve bu süreçte kaza olasılığını azaltabilmeleri içindir. Gürültü 25 km/saat civarında başlıyor ve arabanın dışından yayılıyor, yani sürücü için yine de güzel ve sessiz bir yolculuk olacak.

Elektrikli arabaların ilk ortaya çıktığı zamanı hatırlıyor musunuz ve kendinizi onlardan biri tarafından sürünürken bulurdunuz? Korkunçtu! Biz kesinlikle biraz gürültülü elektrikli araçlarımızı tercih ediyoruz.


Yollarda Her zamankinden Daha Fazla Elektrikli Araba Var

Bugün Türkiye'de satışları %186 artan 205.000'den fazla elektrikli araba var. Buna ek olarak, Türkiye yollarında 857.00 hibrit bulacaksınız ve sayılar yalnızca elektrikli arabalar popülerlik kazandıkça artacaktır. Tüm dünyada, Volkswagen Grubu tek başına 2020'de insanlara 231.624 elektrikli araç sattı. 2019'dakinin üç katından fazla.


Elektrikli Araçlar Ay'da

Tamam, yani bir Tesla Model 3'ün direksiyonuna atlayıp (henüz) ayda dolaşamazsınız. Ancak Ay'da dolaşmak için kullanılan NASA Lunar Rover, elektrikle çalışıyor.


En Çok Satan Elektrikli Otomobil Düşündüğünüz Gibi Olmayabilir

Elektrikli araba denilince Tesla'nın aklına gelen birçok kişiden biri misiniz? Evet, seni anladık. Tesla'nın elektrikli araba dünyasında oldukça kalıcı bir iz bıraktığını söylemek doğrudur. Ancak, şaşırtıcı bir şekilde, aslında Avrupa'da en çok satan araba değil. Bu ödül , elektrikle çalışan sürücülerin ilk tercihi gibi görünen, pille çalışan bir elektrikli otomobil olan Zoe ile Renault'ya gidiyor . Küçük, kompakt, ergonomik.



Evinize Güç Sağlamak İçin Elektrikli Bir Araba Kullanabilirsiniz

Elektrikli arabalar esas olarak tekerlekli pillerdir; bu, doğru donanıma sahipseniz arabanızdaki elektriği evinize güç sağlamak için kullanabileceğiniz anlamına gelir. Elektrikli araba pilleri, açık hava etkinliklerine de güç sağlayabilir. Jeneratörlere elveda ve elektrikli araç akü paketlerine merhaba deyin. Harika, değil mi? 😮

Kurgu değil gerçek

Elektrikli otomobiller hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak dokuz elektrikli otomobil gerçeğiniz bu kadar, umarım artık elektrikli otomobiller hakkındaki gerçeği biliyorsunuzdur. Böylece konu elektrikli bir araç satın almaya geldiğinde , bayiyi bilginizle büyüleyebilir ve onlara gerçek bir elektrikli araç uzmanı olduğunuzu gösterebilirsiniz.

233 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Clondle Logo
bottom of page