Ekonomi Sürüşü: Sürüş sırasında nasıl daha az yakıt harcanır?
top of page

Ekonomi Sürüşü: Sürüş sırasında nasıl daha az yakıt harcanır?


ekonomi sürüşü
Sürüş sırasında nasıl daha az yakıt harcanır?

Akaryakıt fiyatlarının giderek daha korkutucu hale geldiği -ve yine de yükselmeyi bırakmadığı- şu anki gibi bir zamanda, tüketimi etkileyen bağımlılıkları nasıl belirleyeceğini bilmek ve benzin, etanol veya dizel ile masrafları önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olacak eylemlerde bulunmak çok önemli konulardır.

Sonuçta, elektrikli araçlar zaten ortalıkta dolaşıyor olsa da, özellikle Türkiye'de geleneksel yakıtlara bağımlı olmayı bırakmadan önce daha kat etmemiz gereken uzun bir yol var. Ve dahası: Arabaların gezegendeki hava kirliliğinin en büyük kötüleri olduğu düşünülürse , kirletici gazların atmosfere salınmasını azaltmaya yardımcı olduğu için ekonomik sürüş uygulamalarını bilmek de çevresel etkimizi azaltmak için çok önemlidir.

Bu makale, daha az para harcamanızı sağlamak için sürüş sırasında benimsemeniz gereken en iyi uygulamaların neler olduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olacak ve üstelik, gezegeni yaşamak için daha iyi ve daha sağlıklı bir yer haline getirmeye katkıda bulunacaktır. Bize katılın ve her şeyi dikkatlice okuyun.

Ekonomik sürüş nedir?

Ekonomik sürüş, hareket etmek için daha az enerji gerektiren, düşük mekanik aşınma ve çevre üzerinde daha az etki yaratan bir aracı sürmenin ideal bir yolu olduğunu varsayar.

Başka bir deyişle, daha fazla güvenlik ve daha az kirletici sunmanın yanı sıra, aracın yakıt tüketimini ve ayrıca parçalarına verilen hasarları azaltmak, kullanım ömrünü önemli ölçüde artırmak için sürücünün bilmesi ve benimsemesi gereken bir dizi eylemdir.

Doğru araç bakımı ile birlikte iyi ekonomik sürüş uygulamaları ile yakıt tüketimini %35'e kadar azaltmak mümkündür .


Arabanın daha fazla harcama yapmasını sağlayan direksiyon başındaki tutumlar

Hemen hemen her sürücünün sürüş sırasında sahip olduğu ve yakıt tüketimindeki artışı önemli ölçüde etkileyen bazı alışkanlıklar vardır. Ancak biraz dikkat, disiplin ve eğitim ile bu kötü alışkanlıklardan kurtulmak ve sadece tedarikte değil, aynı zamanda bakımda da önemli tasarruflar sağlamak mümkündür.

Örneğin motoru çalıştırırken gaza basmak anlamsızdır, çünkü teorik olarak araba otomatik olarak çalışır. Daha yüksek tüketime sahip olan birinci vitese takarken, onu çok uzun veya yoğun bir hızlanmaktan kaçının. Otomatik şanzımanlı araçlarda bile ideal olan her zaman sorunsuz kalkış ve hızlanmadır.

Araç ne kadar hızlı olursa, o kadar fazla yakıt kullanılır: bu nedenle ayağınızın gaz pedalındaki ağırlığının farkında olun.

Dönme aralığı açısından ideali, aracınızın hangisinde daha iyi performans gösterdiğini bilmektir. Örneğin çoğu kompakt modelde bu aralık tipik olarak 1800 rpm ile 2000 rpm arasındadır. Bu aralığın dışında koşmak daha fazlasını tüketebilir.


Yanlış zamanlarda vites değiştirmek yakıt ekonomisine zarar verebilir
Yanlış zamanlarda vites değiştirmek yakıt ekonomisine zarar verebilir

Frenleri iyi hesaplamak, vites geçişlerini çok fazla "gerdirmeden" doğru zamanda yapmak ve aracı uzun süre boşta bırakmaktan kaçınmak, her yakıt ikmalinde sadece otonomiyi artırmaya yardımcı olan diğer örneklerdir. kirletici gazların emisyonunu azaltın ve diğer bileşenlerin yanı sıra frenlerden tasarruf edin.


1. Yakıt tüketiminizi hesaplama

Yakıt tüketiminizi anlamanıza ve kontrol etmenize yardımcı olan ve birçok otomobilde bulunan bir öğe, “ekonometre” olarak da bilinen anlık tüketim göstergesidir .

Aracınızın ne kadar yakıt tükettiğini bilmek, aynı zamanda daha ekonomik sürüş yaptığınızdan emin olmanıza da yardımcı olur. Bunun için yazımızdaki ipuçlarını uygulamadan önce ve sonra bu ortalamayı hesaplamanız ve karşılaştırmanız yeterli.


Yakıt tüketimini azaltmak için yapılması gerekenler

Şimdi biraz basit tutumlardan bahsedelim ama ay sonunda aracınıza yakıt doldurarak ne kadar tasarruf ettiğinizi görmek sizi gururlandırmaya yetecektir. Kontrol edin ve araba rutininize uygulayın!


2. Daha fazla ağırlık, daha fazla tüketim

Fizik kanunu zaten diyor ki: "Kuvvet = Kütle X İvme". Yani yük arttıkça onu taşımak için daha fazla kuvvet gerekir. Bu nedenle araçta çok gerekli olmayan ekstra ağırlık taşımaktan kaçının. Çıkarılabilir bagaj rafları ve bisiklet rafları gibi öğeler yalnızca kullanım sırasında takılmalıdır. Arabayı çamurla kirletmek de ekstra ağırlıkla eş anlamlıdır. ABD Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Ofisi'ne göre , 40 pound daha fazla araç tüketimini %2'ye kadar artırabilir. Küçük görünüyor olabilir, ancak zamanla tasarruflar önemli bir hal alır


3. Klima: ölçülü olarak keyfini çıkarın


Orta düzeyde klima kullanımı daha ekonomik sürüşe yardımcı olabilir
Orta düzeyde klima kullanımı daha ekonomik sürüşe yardımcı olabilir

Klimayı açtığınızda, aracın motor gücü tekerlekleri döndürmek ve iç havayı soğutmak arasında bölünür. Bu özelliğin sık kullanılması güce zarar vermenin yanı sıra, yakıt tüketimindeki artışın %20'sine varan orandan sorumludur . İnsulfilm kullanmak, hedefe varmadan klimayı tam gaz açıp biraz kapatmak zorunda kalmamak için gölgede park etmek de tüketimi azaltmaya yardımcı olan tutumlardır.


4. “Dişsiz” olma riskini almayın

Özellikle inişlerde vitesi boşa alma alışkanlığı, güvenli olmamasının yanı sıra, paradan tasarruf etmeye yardımcı olmaz ve ayrıca frenlerin gereksiz yere aşınmasına da neden olur.

Bu uygulama eski araçlarda bile bir anlam ifade ediyordu ancak günümüzde çoğu kişinin düşündüğünün aksine araç hareket halindeyken şanzımanı boşa almak elektronik merkezin motora daha da fazla yakıt enjekte etmesine neden oluyor.


5. Aracı mümkün olduğunca aerodinamik tutun

Daha fazla aerodinamik, daha az hava direncine ve dolayısıyla yakıt ekonomisine katkı sağlar. Pencereleri, açılır tavanı kapalı bırakmak ve kullanılmadığında bagajı çıkarmak bu konuda yardımcı olur. Yüksek hızlarda bile klimayı açmak, aracın camlarını açmaktan daha az yakıt tüketimi sağlayabilir. Hız saatte 60 kilometreden azsa, camları açmak en iyisidir . Bunun üzerinde, klimayı açmaktan çekinmeyin: tüketim daha düşük olacaktır.


6. Lastiklerinizi sık sık kalibre edin

 lastik kalibrasyonu daha ekonomik sürüş sağlayan bir faktördür
Lastik kalibrasyonu daha ekonomik sürüş sağlayan bir faktördür

Lastiklerinizi düzenli olarak kalibre etmemek, yere daha sıkı yapışmalarına ve ayağınız frendeyken sürüş yapıyormuşsunuz gibi çalışmasına neden olur. Bu nedenle, aracı hareket ettirmek için motorun daha fazla çalışması gerekir ve sonuçta %25'e varan oranda daha fazla yakıt tüketilir .


7. Yağ ve hava filtresi değişikliklerini güncel tutun

Süresi dolmuş veya kalitesiz yağ, sadece yakıt tüketimini değil aynı zamanda sürtünme nedeniyle daha fazla ısınmaya neden olduğu için motor aşınmasını da artırır.

Kirli hava filtresi ise motora giden hava akışının azalmasına neden olur ve elektronik kontrol ünitesi daha fazla yakıt enjekte ederek telafi eder. Bu durumda tüketimdeki artış %8'e ulaşabilmektedir. Doğru olan araç kullanma kılavuzundaki açıklamalara uyulması ve belirtilen süre içerisinde değişim yapılmasıdır. Sık sık tozlu, kumlu veya kirli yollarda seyahat ediyorsanız, hava filtresini daha kısa aralıklarla değiştirmek en iyisidir.


8. Elektrikli cihazları gereksiz yere açık bırakmayın

Elektrik akımındaki artış da yakıt tüketimini önemli ölçüde artırır . Farlar ve yardımcı ışıklar, ön cam silecekleri, havalandırma sistemi ve diğer elektrikli eşyalar sadece gerektiği kadar kullanılmalıdır.


9. Uygulamaları doğru kullanma v

En kısa rota her zaman en ekonomik olan değildir çünkü trafik sıkışıklığı, yokuşlar ve aracın daha fazla yakıt tüketmesine neden olan tümseklerle karşılaşabilirsiniz. Waze, Google Haritalar ve Here WeGo gibi uygulamalar trafiği gerçek zamanlı olarak izler: daha uzun bir rotayı bile gösterebilirler, ancak kesinlikle sabit hıza izin veren ve yakıt tüketimi açısından daha ekonomik olan bir rota olacaktır.


10. Kılavuzda belirtilen yakıtı doldurun

Birçok kişinin düşündüğünün aksine, “premium” yakıtlar aracın performansı üzerinde herhangi bir etki yaratmayabilir. Yalnızca araç kılavuzunda belirtildiğinde kullanın: Aksi takdirde herhangi bir geri dönüş almadan yalnızca para harcarsınız. Aynı durum tam tersi durum için de geçerlidir: Aracın iyi çalışması için farklı yakıtlara ihtiyaç duyulursa ve geleneksel yakıtlarla doldurulursa, mekanik kısım bozulabilir.


25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Clondle Logo
bottom of page