Arabanızın eskimesini ve yıpranmasını önlemenin yolları
top of page

Arabanızın eskimesini ve yıpranmasını önlemenin yolları

Arabanızın bakım masraflarından tasarruf etmek ister misiniz? İşte daha uzun süre devam etmesi için bazı kullanışlı ipuçları:


Arabanızın aşınmasını ve yıpranmasını azaltmanın en iyi yolları

Arabalar, en iyi şekilde çalışmak için rutin bakıma ihtiyaç duyan karmaşık şeylerdir . Ancak işler zorlaştığında, temel konulardan kaçmak kolaydır.

Bu, yalnızca aracınızın yıpranmış ve yorgun hissetmesine neden olmakla kalmaz, aynı zamanda parçalar amaçlanan mesafenin ötesinde kullanıldığında potansiyel olarak tehlikeli olabilir.

Bu nedenle, arabanızdaki aşınma ve yıpranmayı azaltmak istiyorsanız, parçaları güncel ve kullanılabilir tutmanın bazı kullanışlı yollarını burada bulabilirsiniz.

1) Küçük değişikliklerle yavaşça başlayın

Arabanızın bakımı sabah ilk iş olarak başlayabilir. Motora en başından sert bir şekilde gaz vermekten kaçının.

Motor ve şanzıman sıvılarının hareketli parçalara etkili bir şekilde yayılmasını sağlamak için devri düşük (ideal olarak 3.000 rpm'nin altında) tutarak yolculuğunuza başlayın. Bunu yapmak iç aşınmayı önemli ölçüde azaltacaktır.

2) Agresif durma ve çalıştırmadan kaçının

Trafikte agresif bir şekilde araç kullanmak, gaza bastığınız ve sert fren yaptığınız anlamına gelir. Bu son derece verimsizdir ve yalnızca daha fazla yakıtın yakılmasına değil, aynı zamanda frenlerinizin daha fazla aşınmasına da neden olur.

Sorunsuz sürüş, yakıt tasarrufu sağlar ve fren bileşenlerinizin ömrünü uzatırken galon başına kilometrenizi iyileştirir.



3) Çukur tehlikesine dikkat edin

Çukurlardan kaçının. Türkiye yolları ne yazık ki çukurlarla istila edildi. Büyük çukurlar lastiklere , süspansiyona ve hatta egzoz sistemlerine ciddi zararlar verebilir .

Bazı uzmanlar, Türkiye'deki yol hasarlarının üçte birinin çukurlardan kaynaklandığını öne sürüyor. Çılgınca şerit değiştirmekten ve bir kazaya neden olma riskini almatan kaçının. Bunun yerine önünüzdeki yol yüzeyini tarayın ve tüm çukurların etrafından yumuşak bir şekilde geçin.

4) Hızınızı düşük tutun

Yüksek hızlar, bazı bileşenler üzerinde daha fazla baskı oluşturur , hatta hızdaki ani değişiklikler daha da fazla zarar verir. Şiddetli hızlanma, frenleme ve direksiyon, lastiklerde, direksiyonda ve süspansiyon sisteminde ekstra aşınmaya neden olur.

Manuel bir arabanız varsa , motor size bağırmaya başlamadan önce vitesi yumuşak bir şekilde değiştirin.

Öndeki araçla iyi bir mesafeyi korumak, trafikteki hız değişikliklerine tepki vermek için daha fazla zamanınız olacağından aracınızı daha sorunsuz sürmenize de yardımcı olabilir.



5) Debriyaja nezaketinizi uygulayın

Manuel kullanıyorsanız, debriyajınıza dikkat edin. Sonunda yıpranır ve değiştirilmesi pahalıdır. Yokuşta beklerken arabayı debriyajda tutmayın.El frenini ve boş vitesi kullanın. Bazı sürücüler ayaklarını her zaman debriyaj pedalında tutar , bu aşınmayı hızlandırabilir. Bunun yerine sol ayağınızı pedalın yan tarafına dayayın.

6) Tümsekler için yavaş

Açıkçası, hız tümsekleri sizi yavaşlatmak için tasarlanmıştır. Bazıları diğerlerinden daha büyüktür.Sabırsız sürücüler genellikle onları çok hızlı alırlar ve ortaya çıkan darbe, arabanızın alt tarafının birçok parçasına zarar verebilir, süspansiyonunuzun aşınmasını hızla artırabilir ve hatta rot ayarınızın bozulmasına neden olabilir. Bu da lastik aşınmasını hızlandırır.

7) Düşük yakıt deposu ile araba kullanmayın

Düşük bir yakıt deposuyla sık sık araç kullanmaktan kaçının. Yakıt deponuzun dibindeki tortu (zamanla birikir) motordaki filtreleri tıkayabilir. Tıkanmayı önlemek için sistemde yeterli sıvı olduğundan emin olmak için arabanızda en az dörtte bir depo bulundurmak iyidir.

Bununla birlikte, ekstra ağırlık aşınmayı artıracağından, aracınızı çok fazla yakıtla sürmemenizi de tavsiye ederiz.

Gereksiz yere dolu bir depo benzin veya herhangi bir gereksiz ağırlık taşımak, motorunuzun daha fazla çalışmasını, frenlerinizin daha fazla ısınmasını ve lastiklerinizin daha hızlı aşınmasını gerektirir.



8) Bakımlarınızı zamanında yaptırın

Düzenli bakım gerçekten arabanın en iyi durumda kalmasına yardımcı olur. Yağ değişimi ve ayarlama gibi tüm önemli işlerin yapılması için önerilen servis aralıklarına bağlı kalın.

Ayrıca, lastik aşınması gibi kendi başınıza yapmanız gereken daha sık kontrolleri de unutmayın -

9) Temiz tutun

Temizlik sadece gösteriş için değildir. Yol tuzları, fren tozu ve genel kir, aracın kaportası ve mekanik bileşenleri için aşındırıcı olabilir.

Profesyoneller iki haftada bir kapsamlı bir yıkama tavsiye ediyor, ancak yüksek kilometre yapan sürücüler, özellikle kış aylarında bu süreyi daha da kısaltmayı uygun görebilir.

Arabanızda deri koltuklar veya iç döşeme varsa, malzemenin kurumasını ve çatlamasını önlemek için arada bir deri kremi sürmek iyi bir alışkanlıktır. Suyun daha hızlı dağılmasına yardımcı olması ve ıslak zeminde sileceklerinizin iş yükünü azaltması için ön camda yağmur tutmayan bir temizleyici kullanmanızı da tavsiye ederiz.




9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Clondle Logo
bottom of page