Arabanızı garajda nasıl saklamalısınız?
top of page

Arabanızı garajda nasıl saklamalısınız?


Arabanız uzun süre garajda mı kaldı - yoksa öyle mi kalacak? Bu tatilin aracınızın ömrünü önemli ölçüde etkileyebileceğini unutmayın. Biliyorsunuz ki: otomobiller garajda hareketsiz olmak için yapılmadı

Ancak dört tekerlekli yol arkadaşınıza bir mola verdirmeniz gerekiyorsa, aracınızı uzun süre, zarar vermeden nasıl garajda bırakacağınızı bilmek önemlidir.

‍Arabanızı neden uzun süre saklayasınız?

Bazı nedenler, arabanızı bir süre kullanmadan bırakmanıza neden olabilir ve bu 2020'den sonra koronavirüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla daha da yaygınlaştı. Sosyal izolasyon, birçok insanın işe gitmek veya alışveriş yapmak gibi araçlarıyla yaptıkları çeşitli günlük aktivitelerini bırakmasına neden oldu. Yeni alışkanlıklar, arabaları kullanılmadan garajda bırakmaya zorladı,.

Aracın bu kadar uzun süre boşta bırakılmasının nedenleri arasında uzun yolculuklar, geçici olarak başka yerlere taşınma (örneğin iş projeleri), belgelerdeki düzensizlikler , sağlık nedenleri

gibi rutin değişiklikler sayılabilir.

Aracı çok uzun süre boşta bırakmaktan kaynaklanan kayıplar

Birçok sürücü, arabanın “sağlığını” korumak için ara sıra arabayı çalıştırmanın şart olduğunu duymuştur, ancak bu mümkün olmadığında ne olabilir?

Aracınızı uzun süre garajda bırakmak aracın lastiklerinde, debriyaj ve fren sisteminde, klimasında ve hatta benzin deposunda çeşitli sorunlara neden olabilir .

Pil, araç bilgisayarı ve diğer özelliklerle ilgili sorunların da çıkma olasılığı yüksektir.


Araba ne kadar süre saklanabilir?

Aracın bir ay hizmet dışı kalması, aracınızın “hazırda bekletme” durumunda kalma sınırını aştığı anlamına gelir: bu süreden sonra bir sorunla karşılaşacağınız neredeyse kesindir ve yapmanız gereken en önemli şey bakımdır.


Uzun süre saklanacak araba nasıl hazırlanır?

Bu tutumun en iyi seçenek olmadığını bilseniz bile, tek alternatifiniz olabilir. Bu nedenle, arabanızı garaja park etmeye nasıl hazırlayacağınıza dair en iyi ipuçlarına göz atın ve daha fazla sorun yaşama olasılığını en aza indirin.



1.YAĞI DEĞİŞTİR

Araç yağı parçaları yağlama görevi görse de uzun süre kullanılmayacak araçlarda sıvı oksidasyon kaynağı olur. Bu nedenle rölantide bırakmadan önce motor yağını, filtreyi ve fren hidroliğini değiştirin. Ayrıca rezervuar kapağının düzgün kapatılıp kapatılmadığını kontrol edin bu işlem nem girişini önlemek için önemlidir.


2.LASTİKLERİ KALİBRE ET

Bu park etme süresi, lastiğin kademeli olarak sönmesine neden olur. Aracı hareketsiz bırakmadan önce kalibrasyonu yapın ve aracın ağır yüklü olduğu durumlar için üretici tarafından belirlenen maksimum basınçla lastiği şişirin. Fazla şişirme fazlalık parçalarda deformasyona neden olabileceğinden aşırıya kaçmayın. Bu gibi durumlarda ekstra koyabileceğiniz hava en fazla %20'dir.


3.ÖN CAM SİLECEKLERİNİ ÇIKARIN

Sileceklerin lastikleri çok uzun süre durduğunda erimeye ve yapışmaya başlayacağından ön cam sileceklerini aracınızdan çıkarın. Bu mümkün değilse, silecekleri camdan uzaklaştırın.


4.BATARYA BAKIMI

Arabanızı garajda park etmeden önce her iki kutbu da aküden ayırın. Araç kapalıyken bile alarmlar ve izleyiciler gibi sistemler pil gücünü tüketir. Uzmanlara göre , bu işlem, akünün 10 ila 30 günlük bir süre boyunca yeterli şarjı korumasını sağlayacaktır.

Bunu yaparak, aracınızın zaman ayarlamaları gibi elektronik ekipmanlardan gelen verileri kaybedeceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, bu işlemi sadece aracınız alarm kullanmanın gerekli olmadığı güvenli bir yerde olacaksa yapın. Aracınızın aküsünün kalitesi ve ömrü bu önlemi doğrudan etkileyecektir. Ne kadar eski olursa, kullanılmama süresinden zarar görmesi o kadar kolay olur.





5.TANKI DOLU BIRAKIN

Bugün yakıtlar 3 aya kadar bozulmadan kalsa da, bundan daha fazla zaman bırakmayı düşünüyorsanız, aracınızın deposunu doldurmanız gerekiyor. Yakıtın bozulması arabanız için çok zararlı olabilir.

Deponun oksijenle temas etmesiyle araca zarar veren süreç oluştuğundan, depoyu dolu tutmak önemlidir. Ne kadar dolu olursa, havaya maruz kalan yüzey o kadar küçük olur. Premium benzinlerin normal benzinlerden daha uzun süre dayandığını belirtmek de önemlidir.



6.MÜMKÜN OLDUĞUNDA ARACI ÇALIŞTIRIN

Durum izin veriyorsa, haftanın en az 20 dakikasını arabanızı gezintiye çıkarmak için ayırın: sadece başlamak, arabanın sağlığını garanti etmek için yeterli değildir. İdeal olanı bunu haftada en az iki kez yapmaktır, ancak ya


pamıyorsanız, bir kez bile aracın durumunu düzelecektir.


7.ARACI YIKATIN

Saklamadan önce hem içini hem de dışını iyice temizleyin. Yiyecek ve toz artıkları, bakterilerin çoğalmasına elverişli bir ortam olabilir ve hatta hayvanları bile çekebilir . Nemin küflenmesini önlemek için arabayı iyice kurulayın. Ayrıca halıların çıkarılması, kuru ve iyi havalandırılan bir yerde saklanması tavsiye edilir.

Dışarıdan, boya verniği aşındırabileceğinden ve yalnızca yeniden boyanarak düzeltilebilecek lekeler oluşturabileceğinden, kir, kuş pisliği vb. şeylere dikkat edin.

Duran araç tekrar nasıl kullanılır?

Arabayı uzun bir arıza süresinden sonra tekrar kullanıma sokmak da zor olabilir. Tüm bu ipuçlarını izledikten sonra aracınızın ilk çalıştırılması çok daha kolay olacaktır, ancak buna rağmen yine de bazı önlemler almanız gerekir.

1.KLİMAYI HEMEN ÇALIŞTIRMAYIN

Klima, bir otomobilin aküsünü aşırı şarj etmenin ana nedenlerinden biridir. Ayrıca bu ekipman, motorun doğru sıcaklığa ulaşmasının daha uzun sürmesine yardımcı olur. İdeal sıcaklık, kompresör kavramasının, hortumların ve boruların yağlanmasını sağlar.



2.YAĞI TEKRARDAN DEĞİŞTİRİN

Bu ipucu, hazırda bekletme sonrası için de önemlidir. Aracınız en az 6 aydır kullanılmamışsa ilk durak bakım servisidir: Parçaların yağlandığından ve gerekli performansı sunduğundan emin olmak için yağı değiştirin.




3.AYARLAMALARI YAPIN

Aylardır rölantide kalan bir aracı tekrar günlük kullanıma sokmadan önce temizleyin, lastiği kalibre edin, yakıt ikmali yapın, yağ ve diğer sıvıların seviyesini kontrol edin. Bu prosedürler daha iyi bir deneyim sağlayacaktır.

Aracınızı yeniden çalıştırdıktan sonraki ilk birkaç gün her şey uygun görünse de olası olaylara karşı dikkatinizi iki katına çıkarın. Bir miktar hasar meydana gelmiş olabilir: eğer öyleyse, daha fazla hasar ve kazayı önlemek için gerekli bakımı yapın.



645 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Clondle Logo
bottom of page